Nieuws, Subsidie, EU-heffing zonnepanelen China

Woning met zonnepanelen aantrekkelijk
 


Foto: Peter Schoonen
Iets meer mensen( 46 procent) denken dat een huis meer waard wordt met zonnepanelen. 30 Procent van hen denkt dat het huis zelfs 5000 euro of meer in waarde stijgt.

„Zonnepanelen verdienen zich dubbel terug. Eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf. En potentiële kopers zijn ook nog eens bereid meer te betalen voor jouw huis met zonnepanelen,' aldus Olof van der Gaag van Natuur&Milieu.

Volgens de organisatie is het rendement op de investering in zonnepanelen (ongeveer 5000 euro) zeker drie keer zo hoog in vergelijking met het vastzetten van het geld op een bankrekening en zijn ze terugverdiend in 10 jaar terwijl de levensduur zeker 25 jaar is.

Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu uitgevoerd door Motivaction onder 722 Nederlanders tussen 30 en 70 jaar. Voor de dataverzameling is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction (www.stempunt.nu) waar ongeveer 70.000 Nederlanders lid van zijn.


Bron: Telegraaf

 
   

De Subsidiepot is helaas leeg.    


Toch is het nog steeds interresant om zonnepanelen te kopen.
Tevens zijn er nog diverse gemeente subsidies deze kunt u controleren op de onders staan de website
      Klik hier om te controleren of in uw regio nog subsidie beschikbaar is. 

Minister Kamp van Economische Zaken heeft zich uitgesproken tegen een mogelijk aanstaande Europese importheffingop Chinese zonnepanelen. Er ligt een voorstel bij de EU-landen op tafel om in 2014 met deze heffing te komen. Volgens Kamp is er zelfs de wens om in maart dit jaar met deze heffing te komen, waar eerder juni werd genoemd als doelstelling.


Onderzoek dumping

De Europese Commissie (EC) onderzoekt sinds september 2012 of Chinese zonnepanelen onder de marktprijs is Europa worden ‘gedumpt’. De belangenorganisatie EU Pro Sun legde deze klacht eind juli 2012 neer bij de Europese Commissie. Uiterlijk juni dit jaar zou de EC komen met haar voorlopige bevindingen. In de VS zijn in mei 2012 importheffingen geïntroduceerd van 31 tot 250 procent op Chinese zonnepanelen.


Registratie importen


Vorige week werd keurden EU-landen een verzoek van (een deel van) de PV-industrie goed om de import van zonnepanelen uit China te laten registreren. Deze maatregelen zou het mogelijk maken om, als de Europese Commissie instemt met een importheffingen, de heffingen met terugwerkende kracht in te laten gaan. Tegenover Reuters verklaarde EU-woordvoerder John Clancy dat deze maatregelen ‘gewoon een administratieve procedure is’. Insiders binnen de PV-industrie zetten daar vraagtekens bij.


Vraag Van Tongeren


GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren keerde zich naar haar partij tegen een mogelijk ‘anti-dumping’ maatregel. Van Tongeren wijst op het onderzoek van de Europese Commissie om importheffingen op Chinese zonnepanelen tot 85 procent in te stellen en de mogelijkheid om deze importheffing ook met terugwerkende kracht . Van Tongeren: “Mijn mailbox ontplofte van verontruste burgers, gemeenten en verenigingen die met zonnepanelen bezig. De PV-branche is een jonge sector die zich aan het ontwikkelen is. Hoe gaat deze minister deze sector koesteren en helpen te groeien? En wat is de houding van Nederland ten opzichte van deze mogelijke heffing?”


Reactie Kamp


Kamp deelt de mening van Van Tongeren. Kamp: “China wordt pas in 2016 door de World Trade Organization als een markteconomie. Ze hebben vervolgens de kostprijs van zonnepanelen uit China vergeleken met de kostprijs van de VS. Deze bleek (flink) lager te zijn en toen is besloten daar tegen op te treden. Ik ben het daar niet mee eens omdat het niet aangetoond is. Er is door deze sector ook een grote installatie-industrie ontstaan en er veel werkgelegenheid aan het groeien is. Dat moeten we vasthouden, goed voor het milieu en goed voor de werkgelegenheid. Het kabinet is tegen de heffing. We willen dat Europa gaat werken met overleg met China om afspraken te maken dat er niet in korte tijd handelsoorlog komt. Dat willen we graag vermijden”.


Video-verslag


Bekijk hier het verslag van de NOS (2:47 minuten).


Bron: Energieoverheid.nl, NOS

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »