Subsidie zonnepanelen Ede vanaf 01-12-2014

EDE - Inwoners van de gemeente Ede kunnen vanaf 1 december 2014 subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun woning. Het bedrag is maximaal 500 euro per huis.

door Freek Wolff

Vorig jaar bleek dat de gemeente een potje van 60.000 euro voor milieumaatregelen niet had gebruikt. Een motie van GroenLinks/PE had succes, zodat dit geld nu besteed wordt aan de subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen.
,,Het maakt niet uit hoeveel panelen je op je dak plaatst om voor die 500 euro in aanmerking te komen. Maar een standaardpakketje bevat zes panelen die 1400 Watt leveren en samen met alle onderdelen zoals een omvormer 3000 euro kost'', licht wethouder Leon Meijer toe.

Terugverdiend 
De aanschaf van zonnepanelen heeft een eigenaar gemiddeld in tien jaar terugverdiend. De subsidie geldt voor zowel woningeigenaren als huurders, maar geldt alleen voor bestaande huizen. Subsidie aanvragen kan tot uiterlijk 31 december 2015.
Op de website www.zonatlas.nl/ede kunnen burgers een adres invoeren en nagaan of hun dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Ook berekent deze site het aantal zonnepanelen dat kan worden geplaatst, samen met een indicatie van de kosten en de opbrengsten. Ook de website www.milieucentraal/zonnepanelen bevat zinvolle informatie.

De wethouder van de ChristenUnie wijst erop dat de gasvoorraad in ons land na tien á vijftien jaar op zal zijn. ,,En de afhankelijkheid - wat betreft het gas - van figuren als Poetin motiveert ons om als de drommel op zoek te gaan naar alternatieve energiebronnen.''
De gemeente stelt een projectleider zonnepanelen aan die ook in gesprek gaat met inwoners en bedrijven om te wijzen op de voordelen van zonnepanelen. De subsidie is beschikbaar voor zowel systemen waarmee zonnestroom wordt opgewekt als voor systemen waarmee tapwater kan worden verwarmd met zonneboilers.

,,We willen hiermee onze duurzaamheidsambitie van dit college onderstrepen. Niet wachten op een notitie, maar kansen grijpen als die er zijn'', zegt Meijer. ,,Het stimuleren van zonne-energie past in dit beleid. Het gebruik van duurzame energie moet in 2020 veertien procent van het totale energiegebruik zijn. Dit komt overeen met het landelijke doel. Het huidige percentage ligt op ongeveer vijf procent. Op deze manier hoop ik dat Ede een flinke boost kan geven aan vermindering van CO2-uitstoot'', aldus de wethouder.

Op de foto: Wethouder Leon Meijer op het dak van het gemeentehuis, waar reeds zonnepanelen zijn geplaatst.

Bron: edestad.nl
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »